09 de juliol 2014

Diari de l'hort

Els nens i nenes d'Infantil han gaudit molt aquest any amb les activitats a l'hort d'en Bernat. 
Per acabar el curs ens han escrit un petit diari del que han fet. Aquí el teniu:

P3
Els nens i nenes de P3 anem a l'hort els dilluns de 3:45 a 4:30. Amb tres quarts d'hora fem dos grups. Primer puja un després l'altre. Els hi fa molta il·lusió i sovint demanen quin és el dia de l'hort.
A l'hort reguem les parcel·les, els testos, les plantes aromàtiques i tot el que tingui fulla.Els encanta olorar la farigola i la resta d'aromàtiques!
Hem plantat faves, tot i que algunes no van crèixer.Aquest últim trimestre hem plantat pebrots i s'han afegit les canyes. A més de l'observació, de regar, olorar, buscar bitxets... també hem aprés a arrencar les males herbes, intentant netejar la nostra parcel·la.
Hem pogut tastar el que havíem plantat amb una bona amanida!

 



P4
Cada dimecres a les 10:30 pugem a l'hort amb la Txell i la Tere. Hi anem tot el grup-classe i les tasques que hem anat fent han estat:
- Plantar 15 enciams (el dia 13 de Novembre)
- Regar cada setmana la parcel·la.
- Observar com creixien els enciams, escaroles i raves de la parcel·la.
- Observar ous de "cochinilla" o cucs de bola amb lupes.
- Obsrevar algunes fulles de rave mossegades per llimacs.
- Recollir dos enciams i dues escarol·les que vam observar a la classe. Amb ells vam fer una feina de Mates!  2+2=4
- Recollir enciams i raves per menja'ns-els el dia 19 de març.
- Participar a la menjada d'amanides amb productes de l'hort del divendres 21 de març.
- El 10 d'abril vam plantar 10 pebroteres. Vam fer dos torns, mig grup-classe cada vegada. Al cap d'uns dies vam clavar les canyes perquè s'enfilin bé. I ara anem regant i observant el creixement.





P5
Vam iniciar les activitats a l'hort durant el primer trimestre després que els alumnes de Cicle Mitjà ens preparessin la terra per a que poguessim fer la primera plantada. Aquesta va consistir en: enciams, escaroles i raves.
La parcel·la es va distribuir en dues fileres on es va plantar els enciams i escaroles i entre mig els raves. Aprofitant això es va treballar:
- Distàncies: el pam
- Sèries numèriques: del 1 al 10
- Vocabulari: hort, enciam, escarola, mànega...
Setmanalment, cada dijous pujavem a observar i cuidar la plantació, distribuint els nens i nenes en dos grups.
Paral·lelament, si calia, es regava la terra en més ocasions.
En fer la collita, vàrem ajuntar els nostres productes amb els de la resta de l'escola i elaborarem, a classe, unes amanides que el darrer divendres a la tarda vàrem exposar i menjar tots al pati.
La segona plantada es va dur a terme després de Setmana Santa i el producte escollit van ser els pebrots. Els procès serà el mateix que l'anterior; l'únic que hem afegit són les canyes per tal que els pebrots es puguin enfilar i crèixer millor.


 






I a Primària els nens i nenes també han fet un munt de tasques a l'hort, com per exemple: remoure la terra, plantar, regar les parcel·les o recol·lectar. Els alumnes de 3r ens han deixat, com a mostra, un petit diari del curs del que ha estat la seva experiència a l'hort. Aquí el teniu: 

3r
El projecte de l'hort a la classe de 3r s'ha portat a terme segons la manera prevista.
Durant el 1r trimestre els nens es van començar a familiaritzar amb l'hort, el cicle d'algunes plantes, la responsabilitat que tenim tots de cuidar el Planeta, etc
Tot això va estra molt recolzat per l'acte de Compromís, on els alumnes al seu nivell es van comprometre, fent algunes reflexions curioses al respecte.
Tot això va culminar amb un mural al passadís, on teniem un lema que era CONSTRUIM, i a partir d'aquí s'hi lligaven els diferents temes a treballar.
A l'hort vàrem cavar la terra i els nens i nenes van aprendre a utilitzar les eines de que dispossem i sobre tot a la responsabilitat de les tasques encomanades, regar, mantindre net, ...
En primer lloc vàrem fer la feina de col·locar uns cordills que limitaven la nostra parcel·la i  a continuació vam plantar enciams, raves, escaroles, pastanagues i calçots.
Vam fer uns rètols indicant el dia que no plantàvem per poder preveure i confirmar després el temps del creixement. Vam constatar que la producció va ser més lenta del que ens indicaven les previssions i això ens va servir per parlar de les possibles causes d'aquest fet. Vam observar la feina que van fer els llimacs als raves que vam plantar. Es va poder parlar a classe de l'efecte de la fauna a l'agricultura.
A mitjans de març vam collir-ho tot i ens ho vam menjar.
Un cop verificat que la terra de l'hort necessitava ajut, vam barrejar-hi compost que ens va donar un Institut de Secundària. Va ser una feina entretinguda, doncs són alumnes de 8 anys i era feixuc fer-ho, però finalment ho vam aconseguir.
Ara abans de Setmana Santa vam plantar tomaqueres. Al cap d'uns dies hi vam posar les canyes i tenim molta cura de que estigui més regat. És molt gratificant veure com van creixent i concretament el dia 9 de maig ja vam trobar-nos amb les primeres flors.
Les hem mirat, hem fet fotografies i esperem aviat menjar tomàquets.












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada